S01E04

Snel én goed

Beluister op Youtube, Spotify, Apple, Google, Deezer en Podimo

Snel of goed?

Dat is het thema van deze aflevering. Want je wilt meer offertes winnen, liefst in minder tijd. Maar kan het nog goed als je het snel doet? De conclusie van deze aflevering: ja, dat kan. Wel handig als je dan aan 5 randvoorwaarden voldoet.

De 5 randvoorwaarden

  1. Bepaal hoeveel tijd je eraan wilt besteden. 10% van de offertewaarde is niet gek als je zakelijke dienstverlener bent. ’t Hangt er wel vanaf wat je verkoopt en hoe de marges liggen, uiteraard.
  2. Zorg voor goede gespreksaantekeningen. Echt? Ja echt. Je haalt veel makkelijker terug waar je het over had en je kunt ook letterlijk citeren. Vinden klanten leuk. Oh en we hebben een Wet ingesteld: Gij zult uw eigen offertes maken als gij ook het gesprek heeft gevoerd.
  3. Een duidelijk portfolio aan producten/diensten helpt. Je hoeft dan niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Tenzij je het leuk vindt om mega-innovatief bezig te zijn, natuurlijk. Oh en: zeg eens wat vaker NEE als een opdracht eigenlijk niet in je straatje past.
  4. Maak het jezelf makkelijk met een goed format. Word is niet gemaakt voor een gelikte, snelle vormgeving. Excel oogt … als een tabel. Powerpoint vinden we ook iets van. De juiste offertesoftware helpt om snel iets heel moois neer te zetten.
  5. Ken je prijzen. Als je daar elke keer met het hele kantoor over moet vergaderen … Een duidelijke prijsstrategie scheelt tijd. En het is duidelijk, zeker als je met meer mensen werkt. Anders blaas je die marge zo de lucht in.

Verder in deze aflevering

… geeft Thijs als tip van de week Blair Enns. Beetje scary meneer, maar hij heeft zeer inspirerende ideeën over pricing.

… moedigt Saskia je aan om niet te versnellen maar juist te vertragen tijdens je vakantie.

Super! Vanaf nu krijg je een mailtje als we een nieuwe aflevering hebben.
Oeps. Er ging iets mis tijdens het invullen. Probeer het nog eens.