S01E03

Jip en Janneke (ft. Janneke)

Beluister op spotify Apple google stitcher Podimo

Win een opblaastakkie

Saskia is dol op Takkie, en dat zullen we weten ook. Ze raadt zelfs aan om Takkie naast je op je bureau te zetten, om je te herinneren aan deze aflevering en dus aan al die fantastische tips voor het schrijven van effectieve offertes (Takkie! Actieve werkwoorden! Niet passief!). En om dat kracht bij te zetten verloten wij een heuse opblaastakkie.

Om te winnen:

 1. Abonneer je op onze podcast op één van de platforms waar we op deze website naartoe linken;
 2. Mention ons op Twitter (link) óf mention één van de hosts op Linkedin (link, link) óf schrijf je in voor de nieuwsbrief op deze website, onderaan deze pagina.

Dat is alles! De volgende aflevering maken we de winnaar bekend.

Onze tips voor effectief taalgebruik

 1. Wat je ook doet, let vooral in het hoofdstuk met je aanpak op eenvoudige, doeltreffende taal. Daar wil je geen jargon gebruiken, en het moet vooral draaien om schrijven vanuit de klant.
 2. Bedenk wat bij jou en bij jouw organisatie past - de tone of voice van je salesgesprek is ook de tone of voice van je offerte. Als je je offerte voorleest, moet het ook interessant zijn.
 3. Als je begrijpelijk wilt schrijven, schrijf dan in piramides. Het belangrijkste staat bovenaan, de uitleg volgt daaronder: eerst waarom, dan pas het hoe en het wat.

En ook nog een paar lekkere snacktips:

 1. Beste of geachte: altijd beste, nooit geachte. Tutoyeren gaat bijna altijd beter, dat is persoonlijker.
 2. Gebruik gemiddeld 10-15 woorden per zin, maar wissel daar wel een beetje in af. Dat is inderdaad weinig, 10-15 woorden per zin.
 3. Check je offerte op de Verboden Woordenlijst™ hieronder
 4. Zo min mogelijk dubbele bijvoeglijke naamwoorden. Dus niet 'onze zeer effectieve aanpak' maar 'onze effectieve aanpak'. Of, nog liever, 'onze aanpak'.
 5. Schrijf actief en noem het beestje bij de naam. Dus niet 'het project wordt aan u opgeleverd' maar 'wij leveren het project op'.

De Verboden Woordenlijst™

De volgende woorden gebruik je liever niet in je offertes, omdat ze je tekst te formeel of te sturend maken. Voer dus even een find/replace-actie uit voordat je je offerte verstuurt:

 1. Echter
 2. Er
 3. Tevens
 4. Indien
 5. Inzake
 6. Alsmede
 7. Met betrekking tot
 8. In het vertrouwen u hiermee een passende aanbieding te hebben gedaan zie ik met belangstelling uw reactie tegemoet
 9. zullen
 10. kunnen
 11. willen
 12. worden

Verder in deze aflevering

 1. 🎙 We hadden vandaag Janneke van Kester te gast in de aflevering - onze eerste gast ooit, het was een eer om haar er bij te hebben! Janneke is in het dagelijks leven web consultant bij Internetbureau Slik.
 2. 🇱🇻️ Thijs tipte, beetje mosterd na de maaltijd, zijn favoriete songfestival-liedje. Nou ja, Zwitserland was natuurlijk het beste, maar Letland's Samanta Tina had het songfestivalste liedje, zeg maar. The Moon is rising had de meest gestoorde dansjes, het ziekste refrein en een te gekke sound. Die vind je ook in de playlist van alle inzendingen van het songfestival op Spotify.
Super! Vanaf nu krijg je een mailtje als we een nieuwe aflevering hebben.
Oeps. Er ging iets mis tijdens het invullen. Probeer het nog eens.